';

Associació de Mestres Rosa Sensat

  • Educar avui
  • Associar-se
  • Quinsllibres
  • El Blog del Diari de l'Educació

Butlletí

RS és el butlletí digital de Rosa Sensat. Si el vols rebre envia'ns la teva adreça de correu electrònic. Moltes gràcies.

L’ensenyament de la política, monogràfic de la Perspectiva Escolar de tardor

dimarts, 5 setembre, 2017

El número de tardor de Perspectiva Escolar està dedicat a l’ensenyament de la política tenint en compte que “les escoles poden ser part del procés pel qual les societats es tornen més democràtiques, més respectuoses amb la gent, més receptives i més compromeses amb la igualtat” i que per tant “és fonamental la seva implicació en la construcció d’una profunda cultura democràtica”.

Amb aquest idea sota el braç, el professor de Didàctica de les Ciències Socials de la UAB, Joan Pagès, i coordinador del monogràfic, ha treballat conjuntament amb un seguit de col·laboradors per respondre aquestes dues preguntes: què hem de fer a les escoles per aprendre a governar-nos democràticament, per aprendre a gestionar la nostra polis? I què hem d’ensenyar de política perquè l’alumnat del segle XXI s’ubiqui en el seu món i participi críticament i de manera creativa en la construcció del seu futur?

El primer treball, «Passem de Montesquieu? Repensar l’ensenyament de la política a l’escola», de Joan Pagès, planteja la importància de la formació política de la ciutadania per ubicar-se en el món i ser protagonista del seu futur, i Antoni Santisteban analitza en «Educació política i mitjans de comunicació» les relacions entre els mitjans de comunicació i la formació política.

El monogràfic també compta amb la conversa entre Joan Pagès i el catedràtic de Ciència Política de la UB, Pere Vilanova, així com amb les col·laboració de Breo Tosar, «Cartes a una nena refugiada: ensenyar ciències socials per llegir i escriure el món»– on presenten els resultats d’una recerca sobre la literacitat crítica a partir de les activitats fetes amb alumnes de sisè de cinc escoles; i Marta Baqué, «Projecte Murs. Per què se separen les persones?» amb alumnes de cinquè de primària.

Per la seva banda, Josep Ortega i Jordi Nomen presenten una experiència a l’ESO amb «Una seqüència sobre política i eleccions a la matèria de ciències socials de tercer d’ESO», Agnès Boixader, reflexiona a «Joves, política i formes de governar-nos» sobre el pensament polític de l’alumnat de segon de Batxillerat del seu centre, i Edda Sant relata a «L’educació per a la ciutadania global com a base de l’educació política: sí! Però...» la seva experiència a l’ensenyament secundari i universitari sobre l’educació per a la ciutadania com a educació política.

A part del monogràfic, el número de tardor de PERSPECTIVA ESCOLAR compta amb les habituals seccions d’Escola, Mirades i les ressenyes de novetats bibliogràfiques.

Llegeix una tria d'articles

Eines: