';

Associació de Mestres Rosa Sensat

  • Educar avui
  • Associar-se
  • Quinsllibres
  • El Blog del Diari de l'Educació

Butlletí

RS és el butlletí digital de Rosa Sensat. Si el vols rebre envia'ns la teva adreça de correu electrònic. Moltes gràcies.

Coneix la maleta dels drets dels infants!

dilluns, 19 novembre, 2018

Com cada any, Rosa Sensat celebra el Dia Internacional dels Drets dels Infants, una data on reivindiquem el respecte i la cura dels més petits en cada aspecte de la seva vida.

Enguany, aprofitant aquesta data assenyalada, volem presentar-vos un projecte molt especial: la maleta de llibres Els Drets dels Infants. Aquest projecte neix amb la idea de fomentar la lectura i el diàleg sobre els seus drets amb els infants.

La selecció de llibres continguts en aquesta maleta consta de dos grans grups: documentals o informatius i de ficció. Cadascun d’ells és una eina perquè l’infant conegui una mica més un aspecte determinat dels seus drets, incidint en el seu desenvolupament personal i social.

Donar seguretat i protecció als infants és competència dels adults, però en el dia a dia veiem que aquesta norma es transgredeix contínuament. Poder llegir, mirar, sentir, pensar i parlar per construir un discurs propi democràtic, ser més solidari, empàtic, crític... és el repte que ens proposem amb aquesta selecció de llibres valents.

A l’hora d’agrupar les lectures ens hem basat en dos textos: la Declaració Universal dels Drets dels Infants de les Nacions Unides i la Convenció sobre els Drets dels Infants. Combinant aquests dos textos hem elaborat una declaració d’onze principis que organitzen les lectures proposades.

Aquí us deixem un tastet dels llibres que trobareu a la maleta per desenvolupar cadascun d’aquests drets:


1. Tots els nens i nenes som importants, i jo també ho sóc

 

2. Tinc dret a una vida digna, i a rebre atenció per créixer de manera sana i feliç

 

3. El meu nom és…

 

4. Tinc dret a un habitatge, a tenir un plat a taula, a poder anar al metge, a jugar i a descansar

 

5. Tinc dret que em cuidin quan estic malalt i a rebre una atenció especial si tinc problemes o pateixo alguna discapacitat mental o física

 

6. Tinc el dret d’estar amb la meva família, a la comprensió i a l’amor dels pares i de la societat

 

7. Tinc dret a anar a l’escola i a aprendre moltes coses

 

8. Tinc dret que em protegeixin davant d’una situació d’emergència, de risc i perill com ho és la guerra i les migracions

 

9. Cap nen o nena no ha de ser maltractat ni explotat 

 

10. Tinc dret a viure en un món solidari, d’amistat i justícia entre tothom. Som diferents, però ens assemblem molt!

 

11. Tots els nens i nenes tenim dret a la intimitat i a expressar el que pensem

Eines: