';

Associació de Mestres Rosa Sensat

  • Educar avui
  • Associar-se
  • Quinsllibres
  • El Blog del Diari de l'Educació

Butlletí

RS és el butlletí digital de Rosa Sensat. Si el vols rebre envia'ns la teva adreça de correu electrònic. Moltes gràcies.

Tastets

 

Els Tastets són propostes d’entre tres i quatre sessions de 3/4 hores cadascuna al voltant d'un mateix fil temàtic, a les quals t'hi pots inscriure d'una en una o a totes (un tastet sencer).

 

Tastet - L'avaluació formativa a l'educació secundària

Calendari i horari: 27 d'octubre, 10, 17 i 24 de novembre de 2018. De 10 a 13 hores.
Lloc de realització: Avinguda de les Drassanes, 3 08001 Barcelona
Preu: 87€ sòcies, 105€ no sòcies.
INSCRIPCIÓ AL TASTET SENCER

L’avaluació al servei de l’aprenentatge és un conjunt d’eines i estratègies que afavoreixen que l'infant o el jove entengui què s’espera que aprengui, rebi feedback sobre la qualitat esperada de la seva feina, aprengui dels errors i s’involucri en les tasques escolars. En definitiva, que aprengui més i millor.
 

Sessió 1. Què entenem per avaluació formativa? - 27 d'octubre de 2018
De què parlem quan parlem d'avaluació? L'avaluació formativa quins avantatges té? Avaluació formativa i formadora? En els processos d'avaluació cal anar més enllà i i aprofundir en el paper regulador que ha de tenir l’avaluació.
En aquesta sessió compartirem què és avaluar, reflexionarem del per què hem d’avaluar i per a qui i analitzarem els documents i normativa d’avaluació publicats darrerament.

Rosa Vilalta Golet, professora d'Educació Secundària.

Inscripció a la sessió 1
 

Sessió 2. L'assoliment de competències: criteris i indicadors - 10 de novembre de 2018
Quins criteris i indicadors ens ajuden a fer una graduació objectiva de l'assoliment de les competències?
Si l'avaluació és un procés, quines fases té? Quines són imprescindibles de compartir amb els infants i joves perquè compleixi aquesta funció reguladora més que fiscalitzadora?
En aquesta sessió compartirem els beneficis de l'avaluació per a l'aprenentatge dels infants i joves.

Natàlia Mayor Miret, professora d'Educació Secundària i membre del consell de formació de l'AM Rosa Sensat.

Inscripció a la sessió 2


Sessió 3. Què vol dir treballar per competències? - 17 de novembre de 2018
De què parlem quan parlem de competències? Hi ha activitats o propostes més competencials que altres? El curriculum i la visió competencial de l'aprenentage requereix d'una mirada holística i integral de la formació de les persones.
En aquesta sessió tindrem l'oportunitat de reflexionar, compartir i dialogar al voltant de l'aprenentatge competencial, així com dels reptes i oportunitats que planteja.

Natàlia Mayor Miret, professora d'Educació Secundària i membre del consell de formació de l'AM Rosa Sensat.

Inscripció a la sessió 3


Sessió 4. Instruments i tècniques d'avaluació - 24 de novembre de 2018
Hi ha recursos que ens ajuden a desplegar de manera eficaç una avaluació competencial.
Durant aquesta sessió aprofundirem en les eines d’avaluació, algunes conegudes i altres de noves. Analitzarem els punts forts i punts febles d’alguns d’aquest instruments posant-los a la pràctica i mirarem d’emportar-nos un ampli banc de recursos.

Rosa Vilalta Golet, professora d'Educació Secundària.

Inscripció a la sessió 4


IMPORTANT!
El tastet està estructurat en 12 hores lectives més 3 hores de treball personal. El treball personal consistirà en l’elaboració d’una documentació relacionada amb una de les quatre sessions. Cal enviar-la al correu formacio@rosasensat.org abans del 22 de desembre de 2018.

 

 

Tastet - Quina pedagogia habita els ambients

Calendari i horari: 17, 24 de novembre, 1 i 15 de desembre de 2018. De 10 a 13 hores.
Lloc de realització: Avinguda de les Drassanes, 3 08001 Barcelona
Preu: 87€ sòcies, 105€ no sòcies.
INSCRIPCIÓ AL TASTET SENCER

 

No és només un espai, sinó un lloc on cada infant pot desenvolupar el que li interessi, són racons predisposats gràcies a l’observació prèvia per part dels mestres per saber què volen.
David Altimir

Cada vegada són més les experiències de diferents escoles que han iniciat, o que volen fer-ho, un replantejament del concepte d’infant, del paper de l’adult i de com organitzem l’espai i els materials. El treball per ambients pot esdevenir una oportunitat per reflexionar sobre aquests aspectes per tal de poder avançar cap a una nova manera d’entendre l’escola.

Us proposem un tastet que recull les experiències, així com el procés de reflexió i de canvi que han seguit algunes escoles del nostre territori.


Sessió 1. Espais d'aprenentatge: engresquen i ensenyen - 17 de novembre de 2018
En el nostre centre els espais complementen, reforcen i amplien experiències i processos d'aprenentatge que l’infant elabora de manera individual i en grup. En aquest, l'alumne pot fer noves descobertes i aprofundir en el coneixement de molt diversos àmbits d'aprenentatge importants per al seu procés maduratiu, emocional, social i cognitiu.
El paper de l’adult en aquest tipus de proposta és el d’acompanyar i motivar al nen/a tot proporcionat-li la seguretat i l’estabilitat emocional necessària per al seu benestar i mostrant-li l’estímul adequat per al seu avenç. A part dels mestres, al centre, gaudim del suport d’altres adults que formen part de la comunitat educativa i que ens ajuden a preparar l’entorn d’aquest espais i estimulen la reflexió en relació amb el seu funcionament i les seves possibilitats pedagògiques.

Equip de l'Escola Fluvià de Barcelona.

Inscripció a la sessió 1


Sessió 2. Ambients, espais i pla de treball - 24 de novembre de 2018
Ambients, espais, pla de treball… el nom fa la cosa? Tal vegada no, o potser sí... A la nostra escola parlar d'espais és parlar d'una manera d’organitzar els infants, els espais, els materials i el temps per tal de generar un ambient on l’aprenentatge sorgeix de forma espontània. Un espai a on tots els nens i nenes són protagonistes del seu itinerari, a vegades compartit, a vegades en solitari, però sempre amb un mestre atent perquè aquest ambient respectuós i constructor de nous aprenentatges es doni i per tant ens trobem amb un mestre que fa propostes, observa, comparteix... per mantenir viu l'espai.

Equip de l'Escola Ítaca de Manresa.

Inscripció a la sessió 2


Sessió 3. Temps d'espais: reflexionar, millorar i transformar l'acció educativa - 1 de desembre de 2018
La proposta de treball que anomenem "espais" planteja una reflexió i revisió profunda dels elements clau que configuren la nostra acció docent. Dissenyar i planificar els espais promou i exigeix un treball d’equip constant. Millorar, canviar i transformar quotidianament allò que oferim als infants per construir-se és el que visualitzem com a objectiu més essencial del nostre compromís professional.

Equip de l'Escola Els Pinetons de Ripollet.

Inscripció a la sessió 3


Sessió 4. La lliure circulació als ambients d'aprenentatge - 15 de desembre de 2018
La lliure circulació afavoreix l’autoregulació, la motivació intrínseca, la connexió amb les necessitats pròpies i la responsabilitat sobre el procés d’aprenentatge, ja que permet que els infants puguin decidir en tot moment on necessita anar, quina activitat vol fer, però per una altra banda suposa un repte pels mestres i una aparent major probabilitat de caos. És responsabilitat de l’adult un bon acompanyament a cadascun dels infants de la comunitat.

Equip de l'Escola Els Encants de Barcelona.

Inscripció a la sessió 4


IMPORTANT!
El tastet està estructurat en 12 hores lectives més 3 hores de treball personal. El treball personal consistirà en l’elaboració d’una documentació relacionada amb una de les quatre sessions. Cal enviar-la al correu formacio@rosasensat.org abans del 22 de desembre de 2018.

Eines: