Regala educació, regala llibres de Rosa Sensat!

ACTUALITAT

Ara que s’acosten les festes, des de Rosa Sensat volem recomanar-te algunes de les nostres novetats editorials. Llibres oportuns, urgents, essencials per encarar l’educació en els nostres temps. En aquesta selecció hi trobareu experiències a l’aula, reflexions necessàries sobre l’educació en el context actual, recursos pràctics, literatura infantil i, el més important, desenes d’idees per afrontar el repte d’educar aquest nou any.

L’ofici de mestre. Sebastián Gertrúdix

L’ofici de mestre ens mostra l’experiència d’aprenentatge d’un mestre d’escola que, en constatar la manca d’interès del seu alumnat i la migradesa dels seus recursos professionals, a causa de la deficient formació rebuda, decidí cercar per pròpia iniciativa la solució als seus problemes professionals.
Després d’un període d’inquietud, lectures i coneixement de diverses experiències alternatives a l’escola tradicional, descobrí la pedagogia Freinet i quedà seduït per les seves tècniques de treball, que han obert l’escola a la vida i han donat sentit a la seva professió.
L’ofici de mestre és un recorregut exhaustiu per la seva experiència professional, però també una reflexió rigorosa i profunda entorn de qüestions pedagògiques ben vives i una reivindicació d’un patrimoni pedagògic massa oblidat pels mestres d’avui.

Al cor de l'aula

Al cor de l’aula. Juan Sánchez-Enciso

Aquest llibre breu i essencial no parla d’objectius didàctics, ni de competències o estratègies d’aula, ni de l’avaluació dels alumnes. És un llibre sobre el més important de l’ofici docent, el factor humà: les mirades, els gestos significatius, les emocions, els silencis, el tacte fi, les atmosferes, les pors i les desconfiances, l’art de dir i compartir la paraula…
En aquest llibre de Juan Sánchez-Enciso hi trobarem 37 anys d’experiència docent concentrats, que ens retornen a allò que és primordial: la necessitat de ser reconeguts com a subjectes actius per a l’adquisició de coneixements i per a l’establiment de vincles que ens ajudin a viure. Unes reflexions i uns relats fets en primera persona que, en paraules de l’autor, «m’agradaria que inquietessin i confortessin a la vegada».

Educar després dels atemptats. Philippe Meirieu

Educar després dels atemptats és un llibre oportú i necessari. Escrit després dels atemptats de 2015 i 2016 a França, la seva mirada, les seves reflexions i les seves propostes resulten d’una actualitat i d’una significació innegables després que nosaltres hàgim viscut els atemptats gihaidistes del 17 d’agost de 2017 i ens hàgim commocionat en comprovar com uns joves formats a les nostres escoles i socialitzats en una ciutat com Ripoll han esdevingut uns assassins.
Al llarg del seus vint capítols, s’endinsa en la pràctica educativa: la gestió de les creences, la laïcitat i els símbols, el currículum comú, l’avaluació, l’autoritat dels docents… I no es limita a preguntar-se i a preguntar-nos què podem fer des de l’educació enfront tant de l’islamisme gihaidista com del replegament identitari, sinó que apunta diverses vies per començar a fer camí.

Educar-se és de valents. Xus Martín (coord.)

Educar-se és de valents parla d’adolescents que, per guarir les ferides de l’exclusió social, activen la seva capacitat de donar i s’impliquen en la millora del bé comú mitjançant activitats d’aprenentatge servei. Acostumats a ser receptors d’ajudes socials, el canvi de rol -ser ells qui donen, qui aporten i qui obsequien- els desubica i els situa davant nous reptes. Educar-se és de valents vol mostrar com l’educació pot contribuir a fer un tomb en la vida d’uns adolescents que es creuen abocats al fracàs.

Art, creativitat i conflicte. Chené Gómez Prieto i Marta Mercadé Figueras

En aquest llibre trobareu preguntes i respostes sobre com, per què i de quina manera podem utilitzar l’art i la creativitat per qüestionar, transformar i construir propostes de millora davant del món que ens envolta. També hi trobareu recursos pràctics per treballar a les aules amb els infants i joves.

L’escola es fa una selfie. Ramon Breu

Les pàgines d’aquest llibre, Premi Baldiri Reixac-UOC d’Innovació Educativa 2017, s’apropen a la manera com el món audiovisual ha reflectit l’escola a les pantalles, però no des d’un punt de vista merament descriptiu o enciclopèdic, sinó que ho fa amb una vocació activa, amb la intenció que siguin els estudiants els qui coneguin i debatin els principals reptes de l’educació.

Pim, pam, pum, poma. Teresa Duran i Arnal Ballester

Reedició d’un llibre històric d’una autora i un il•lustrador de referència. Document imprescindible en la història de la literatura infantil.

Tula, la tortuga. M. Àngels Ollé i Fina Rifà

Aquesta petita i encantadora història de la Tula, la tortuga que va a parar a mans de la família de l’Andreuet, és un dels referents més reconeguts en la història recent de la literatura infantil catalana. Maria Àngels Ollé i Fina Rifà, autora del text i de les il•lustracions respectivament, teixeixen una tendra i poètica història que quan va ser publicat per primera vegada, l’any 1964 amb el segell de La Galera, ja va esdevenir una fita. La col•lecció MARS, segell dels àlbums catalans imprescindibles de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, recupera l’àlbum i el posa de nou a l’abast de tothom amb una mirada ben actual. No us el deixeu perdre!

La lluna d’en Joan. Carme Solé Vendrell (reedició)

La voluntat d’un fill per salvar el pare el portarà a enfilar-se fins a la lluna i baixar fins al fons del mar, a la recerca de la salut que li manca. Una obra evocadora, tendra i de gran narrativitat que s’ha convertit en un conte de referència internacional i en peça clau en la historiografia de la lectura del nostre país.

 

Aquestes festes, i sempre, regala i regala’t educació amb les publicacions de Rosa Sensat.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!