';

Asociación de Maestros Rosa Sensat

  • EP!MESTRES
  • Associar-se
  • Quinsllibres
  • El Blog del Diari de l'Educació

Boletín

RS es el boletín digital de Rosa Sensat. Si quieres recibirlo envianos tu dirección de correo electrónico. Muchas gracias.

Jornada Art, creativitat i conflicte

Art, creativitat i conflicte. Camins per educar

Jornada d’educació infantil, primària i secundària

Dia: Dissabte 24 de febrer de 2018, de 9 a 14 hores
Lloc. Seu de Rosa Sensat. Avinguda de les Drassanes, 3, Barcelona
Preu: 18€

Inscripció

L’educació a través de l’art ens proporciona eines que ajuden a conèixer el món complex i desigual on vivim i que ens permeten navegar-hi de forma crítica i creativa.

Els diferents llenguatges artístics ens ofereixen experiències que poden ajudar a trencar estereotips, promoure el diàleg i facilitar una feina potent, alliberadora, i font de diversitat.

Programa

9:15 Acollida

9:30 – 10:00 Presentació del llibre Art, creativitat i conflicte. Eines per educar. Dimas Fàbregas, Chené Gómez i Marta Mercadé.

10:00 – 11:30 Taula rodona. «Què aporten l’art i la creativitat a l’educació?»
Convidem a dialogar sobre el tema diferents entitats que han posat en pràctica diverses experiències (Fil a l’Agulla, Xamfrà, Art & Coop i Creart)

11:30 – 12:00 Esmorzar

12:00-14:00 Tallers simultanis

Xamfrà. Estirant el fil de la cançó. Sovint busquem ampliar el repertori, però li traiem prou suc al que ja tenim? Aprofitem bé els nostres recursos? Tot estirant el fil, traçarem un aprenentatge transversal a través de les cançons.

Fil a l’agulla. Els contes, una porta d’entrada al diàleg sobre emocions i conflictes
Compartirem unes pinzellades de com treballem amb infants i joves en context escolar a través dels contes. Un taller vivencial per reflexionar de manera conjunta.

Art & Coop. Arts escèniques per la convivència
Un recorregut vivencial de la mà de propostes de teatre imatge. Amb i des del grup donarem veu i establirem un diàleg creatiu per tal de reflexionar entorn del que ens mou, acompanyant-nos d’eines del teatre social.

Creart. El conflicte, construcció visual i tàctil
Us proposem explorar un procés creatiu de manipulació de materials diversos, que permet acostar-nos a una anàlisi individual i col·lectiva de la comprensió del conflicte. Utilitzant una metodologia participativa, aquest procés creatiu dona lloc a la representació plàstica i simbòlica dels continguts tractats.

 

Qui són:

Fil a l’Agulla som una cooperativa que acompanya persones i grups en processos de presa de consciència amb vocació de transformar i incidir allà on treballem: al món educatiu, les organitzacions, els grups, les comunitats, les persones, les relacions i nosaltres mateixes. Al món educatiu treballem per la prevenció i l’atenció de totes les formes de discriminació amb infants, joves, mestres, educadores i famílies.

Treballem per la transformació personal i social. Donem suport a la diversitat i la llibertat en un sentit profund, de manera que cadascú pugui ser qui és.

Apoderem per impactar en el món i afavorir el canvi social.

Fil a l’Agulla neix el 2009 a partir de l’esforç i la iniciativa de cinc sòcies. Teníem el somni de fer compatible la vocació i la militància amb la professionalització a través d’un projecte transformador per a nosaltres i per a la societat. Hem trobat en el cooperativisme un model d’empresa que ens permet satisfer les necessitats personals i professionals, d’autonomia i llibertat, i al mateix temps seguir compromeses amb el canvi social.

Creart és una organització no governamental pel desenvolupament (ONGD), laica, independent i sense ànim de lucre, que treballa per millorar la qualitat de l’educació de la infància utilitzant l’art com a eina de transformació.

Treballem al Pròxim Orient, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina a través de projectes de cooperació per al desenvolupament. També desenvolupem activitats de sensibilització, educació per al desenvolupament i educació per la pau al nostre país, per fomentar una consciència crítica que promogui actituds actives i transformadores.

L’objectiu de les nostres activitats i tallers artístics és que serveixin per aprendre a afrontar els conflictes de forma positiva i pedagògica, per promoure la creativitat, la confiança, l’autoestima, el respecte cap als altres i la participació conscient i activa de les persones. També utilitzem l’art de manera terapèutica com a suport psicosocial a nenes i nens que viuen situacions difícils causades per conflictes bèl·lics, desastres naturals o altres situacions extremes.

Els nostres projectes van des de la construcció i millora d’instal•lacions educatives a tallers creatius amb nens, nenes i joves; també fem formació de professorat amb la finalitat de difondre i proporcionar noves claus en l’assistència psicosocial a la infància, l’educació artística i la cultura de pau.

Xamfrà és un centre que té finalitats socioeducatives i d’inclusió social i que utilitza com a eines la música, el teatre i la dansa. És un espai on nens, joves i famílies del Raval i d’altres indrets de Barcelona amb diferents orígens culturals i diferents situacions socioeconòmiques es poden trobar i poden compartir vivències a través de l’art.

Entenem la participació cultural com un dret de la ciutadania independentment de les possibilitats particulars,  i treballem per fer les activitats del centre accessibles a tothom.

Creiem que el primer que hem de cuidar al centre és el clima que s’hi respira,  i vetllem perquè tothom s’hi senti acollit i hi trobi el seu lloc, i per tal que estiguem tots còmodes i puguem actuar cooperativament amb els altres.

Intentem ser sempre permeables a l’entorn canviant, i per això anem creixent i diversificant-nos en funció de les necessitats expressades i detectades.

Art & Coop és una cooperativa de treball d’iniciativa social que promou produccions artístiques per a la transformació individual i col·lectiva a través de processos creatius. Treballem amb i des de les persones en tres eixos: Art & Comunitat, Art & Salut i Art & Educació, a través del moviment, el teatre i les arts visuals i plàstica. 

Inscripció

Amb el suport de

 

Herramientas: